Logo: Kompentencesekretariatet
Søg
Luk menu

– I kan sagtens sende mig af sted på uddannelse, for I får pengene igen

Specialkonsulent og tillidsrepræsentant i Gældsstyrelsen, Anita Illum har benyttet Den Statslige Kompetencefond og opfordrer andre til at gøre det samme. Som tillidsrepræsentant synes hun, det er fantastisk altid at kunne bakke kollegaer op i at få et ekstra fag eller kursus, fordi midler fra Den Statslige Kompetencefond gør, at styrelsens økonomi ikke belastes.

Gældsstyrelsen

"Med et begrænset uddannelsesbudget gør midler fra Den Statslige Kompetencefond, at vi kan sende flere af sted på kursus og højne uddannelsesstandarden, som Kompetenceaftalen også tilsiger det", siger Anita. Og netop Kompetenceaftalen er af stor værdi, ikke bare for den enkelte medarbejders muligheder, men for hele arbejdspladsen, mener hun.

Anita Illum

Fotograf: Claus Sjödin

At man kender lidt til hele butikken

”For flere år siden kaldte vi det at tænke i sammenhænge”, siger Anita. Med flere nye medarbejdere, er det værdifuldt at kunne give dem mulighed for at udvikle sig til fremtiden ved at lære om fortiden, mener hun og tilføjer, at det giver rigtig god mening at få en bred viden gennem forskellige kurser. For Gældsstyrelsens vedkommende, vil det fx være nyttigt, at man har kendskab til, hvordan skatten beregnes og hvordan fordringerne opstår i virksomhederne, der skal angive moms og afgifter mm.

"Kurserne giver baggrundsviden for det, de sidder og arbejder med. De kan også godt løse opgaven ved hjælp af sidemandsoplæring, men de får gennem kurserne en unik viden om, hvordan opgaverne er opstået hos en privatperson eller ude i en organisation – hvad er der sket, før de ligger på mit bord?"

Derudover siger Anita også, at man både kan spare tid og hjælpe sine kollegaer i de andre styrelser, hvis man har baggrundsviden til at kunne se opgaven i en større sammenhæng. På den måde, kan man nemmere se, om den information, man ligger inde med, kan være nyttig i en anden del af vores organisation.

”Du kan se nogle andre problemstillinger, som også giver dig en mere konstruktiv måde at løse opgaven på – både for dig og for dine kollegaer. For selv om vi er mange styrelser, er vi stadig én fælles myndighed.”

På den måde får hele organisationen glæde af hver enkelt medarbejders kompetenceudvikling, mener hun og tilføjer ”Jeg har selv taget en tværgående uddannelse, så derfor kan jeg tale varmt for, at det er vigtigt, at man kender hele butikken.”

Ny læring er altid godt givet ud

At kende hele butikken og uddanne sig bredt er også gavnligt, hvis man vil have nye jobudfordringer en dag, påpeger Anita. På den måde styrker man sine fremtidige jobmuligheder, fordi det fx bliver nemmere at søge internt i de forskellige styrelser, hvis man allerede har tillært sig nogle af kompetencerne, der kræves. Derfor mener hun heller ikke, at man bør være betænkelig ved at sende medarbejdere på kurser, som ikke er helt målrettede deres nuværende arbejdsopgaver, for kurserne kan målrette medarbejdernes faglige viden til hele organisationen.

Selvom Anita gerne slår et slag for at uddanne sig til en bred viden, er målrettede kurser også af stor værdi. Hun har med midler fra Den Statslige Kompetencefond taget et diplomfag, fordi hun startede på et nyt arbejdsområde. ”Jeg havde et helt konkret behov i forhold til den nye opgave jeg sad med”, siger hun.

Diplomfaget blev taget i corona-tiden og betød derfor et begrænset antal deltagere ved fjernundervisning, en enkelt hjemmeundervisning og eksamen i egen stue. Anita glæder sig dog over, at det kan lade sig gøre stadig at uddanne sig på trods af tidens benspænd. ”Vi holder hjulene i omdrejninger”, siger hun.

Med Den Statslige Kompetencefond kan flere uddanne sig

”Hvis vi kun havde vores eget fagbudget, så kunne vi ikke sende ligeså mange af sted på uddannelse”, siger Anita. Derfor er ansøgninger til Den Statslige Kompetencefond blevet en fast del af Gældsstyrelsens arbejdsproces, når en medarbejder ønsker at kompetenceudvikle sig.

Anitas opfordring til andre organisationer er derfor klar: ”Uddannelse er altid godt givet ud, og hvis I søger midler fra Den Statslige Kompetencefond, får I pengene igen.”

Obs
Skjul nyheder