Logo: Kompentencesekretariatet
Søg
Luk menu

Online inspirationsmøde: Kompetenceudvikling, læringsmiljø og nye værktøjer til 55+ medarbejdere

De succesfulde inspirationsmøder fra 2024 fortsættes. Nu med flere og nye vinkler. Med forskningsbaserede indsigter, konkrete anbefalinger og spritnye værktøjer klæder vi dig på til at skærpe opmærksomheden og styrke indsatsen for lange arbejdsliv på din arbejdsplads.

coverbillede inspirationsmøde webinar u. logo

Hvad siger forskningen om læringsmiljø?

Alderen på den samlede arbejdsstyrke er stigende. 27% af den samlede arbejdsstyrke i staten er 55 år og opefter. For at være en succesfuld, effektiv og attraktiv arbejdsplads, er det derfor afgørende at skærpe opmærksomheden og indsatsen for ”lange arbejdsliv”, hvor 55+ medarbejdere fortsat ønsker og får muligheden for at bidrage med deres viden og kompetencer og at udvikle sig.  

I dette todelte inspirationsmøde lærer du, hvad der har betydning for, at 55+ medarbejdere deltager i kompetenceudvikling bl.a. hvordan arbejdspladsens læringsmiljø spiller en afgørende rolle. Du bliver klogere på, hvordan din arbejdsplads med nye konkrete værktøjer kan fremme kompetenceudviklingen af jeres 55+ medarbejdere og skabe rammerne for en attraktiv arbejdsplads med motiverede medarbejdere, der gerne vil blive – måske også efter pensionsalderen.  

I den forbindelse giver vi konkrete forslag til, hvad hhv. ledelse, HR, samarbejdsudvalg og medarbejdere hver især kan gøre for at understøtte jeres kompetenceudvikling og sikre rammerne for lange arbejdsliv.

Vi præsenterer indsigter fra vores forskningsrapport om kompetenceudvikling blandt 55+ medarbejdere i staten (2023), der er udarbejdet af Københavns Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Den nye vinkel vil være konkrete resultater om læringsmiljø, der ikke tidligere er blevet offentliggjort.

Inspirationsmødet består af to dele, som vi afvikler med en lille uges mellemrum. Vi anbefaler, at man deltager begge gange.

Del I: Motivation, barrierer, motiver og muligheder – læringsmiljøets særlige rolle [30. april]

  • Vi sætter spot på antagelser om alder i relation til udvikling og med udgangspunkt i fakta viser vi, hvordan myter om kompetenceudvikling blandt seniorer på arbejdsmarkedet lever op til virkelighedens verden.
  • Få viden om forskningsrapporten fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Københavns Universitet, når vi gennemgår centrale indsigter om motivation, barrierer, motiver og muligheder for kompetenceudvikling blandt 55+ medarbejdere.
  • Kort præsentation af mulighederne for rådgivning af Kompetencesekretariatet til at understøtte kompetenceudvikling – generelt og for 55+ medarbejdere.

Del II: Konkrete råd og greb [8. maj]

  • Hvordan kan vi bruge indsigterne om 55+ til at understøtte kompetenceudviklingen hos denne gruppe? Vi giver konkrete forslag til, hvad hhv. ledelse, HR, samarbejdsudvalg og medarbejdere hver især kan gøre for at understøtte jeres kompetenceudvikling og sikre rammerne for lange arbejdsliv.
  • Vi præsenterer Kompetencesekretariatets to nye værktøjer, der er blevet udviklet på baggrund af forskningens resultater, til at fremme læring og skabe de bedste betingelser for lange arbejdsliv på din arbejdsplads:
    • MUS-samtalemodel for 55+ medarbejdere
      Det er et krav på statslige arbejdspladser at tilbyde en seniorsamtale til medarbejdere, der har rundet 58. Forskning peger på, at folk går senere på pension, hvis man afholder samtalerne.  Værktøjet kan danne rammen for dialogen, da der er fokus på at understøtte særlige behov og ønsker for 55+, som forskningen peger på.
    • Styrk kapaciteten til kompetenceudvikling i gruppen
      Forskning peger på at fem dynamikker har betydning for at understøtte 55+ ansatte i at deltage i kompetenceudvikling.  Værktøjet tilbyder en struktureret dialog, hvor gruppen, teamet eller afdelingen når frem til, hvordan I kan arbejde med at øge kapaciteten til løbende læring og kompetenceudvikling.       
  • Erfaringsudveksling med dialog og inspiration på tværs af arbejdspladser.

Hvornår?

  • Del I: onsdag d. 30. april, kl. 9:30-11:00
  • Del II: torsdag d. 8. maj, kl. 9:30-11:00

Tilmeldingen for møderne lukkes hhv. d. 28. april og d. 5. maj – begge dage kl. 12.00.

Hvem?

Mødet er for ansatte på statslige arbejdspladser og selvejende institutioner, der er omfattet af CFU-fælles- eller akademikeroverenskomst.

Hvor?

Møderne foregår virtuelt via Microsoft Teams. Vi sender dig et link til inspirationsmødet, når tilmeldingsfristen er udløbet.

Kontakt

Lisbet Aabye

Fondsrådgiver

Sarah Rettig Hovmand

Konsulent

Obs
Skjul nyheder