Logo: Kompentencesekretariatet
Søg
Luk menu

Værktøj: Kompetenceafklaring

Værktøjet hjælper med at identificere, hvorvidt de nødvendige kompetencer er til stede i tilstrækkeligt omfang for at løse opgaverne på bedste vis og at lægge en plan for, hvordan kompetencerne kan udvikles, hvis der er behov for det.

Det får I med Kompetenceafklaringen

Værktøjet bidrager til at få et overblik over og en bevidsthed om, hvilke kompetencer gruppens opgavevaretagelse kalder på – nu og i fremtiden. I guides gennem en systematisk proces, der indledes med en god drøftelse af jeres hovedopgaver og de kompetencer, der er nødvendige for at løse opgaverne og ikke mindst de kompetencer I har brug for at udvikle på gruppeniveau. Værktøjet indeholder et interaktivt værktøj, som danner et kompetenceportræt, der viser gruppens idealprofil, dvs. de kompetencer, som gruppen skal have for at løse opgaverne bedst muligt.

Værktøjet er oplagt at anvende i følgende tilfælde:

  • Gruppen har behov for at optimere opgavevaretagelsen, skabe overblik over nødvendige kompetencer eller styrke kendskabet til hinandens kompetencer og dermed styrke sammenhængskraften
  • Gruppen oplever forandringer, der får betydning for fremtidig opgaveløsning og dermed kalder på nye og/eller styrkelse af eksisterende kompetencer.

Gennem dialogerne dannes et overblik over, hvor der er udviklingsbehov i gruppen, fx områder, hvor kompetencerne ikke er til stede i tilstrækkelig grad. På denne måde bliver både gruppens nuværende kompetencer og udviklingsbehov synliggjort.

Afslutningsvist udfyldes gruppens udviklingsplan, hvor fokus er på de områder, hvor kompetencer skal løftes og/eller helt mangler. Planen kan på individniveau tages med til MUS og danne grundlag for en samtale om, hvor den enkelte medarbejder ser sine egne udviklingspotentialer ift. at medvirke til gruppens samlede udvikling.

Hvem kan bruge Kompetenceafklaringen?

Værktøjet henvender sig til afdelinger, grupper og teams som har en fælles opgaveportefølje og som ønsker en dialog om, hvilke kompetencer der er nødvendige for at sikre god opgaveløsning – nu og i fremtiden – og om, hvordan gruppen kan udvikle de kompetencer, der har brug for et løft.

Ordet ”gruppe” bruges i værktøjet som generel betegnelse for afdeling, kontor, team, sektion, enhed eller lignende.

Sådan anvender I Kompetenceafklaringen

Værktøjet indeholder to gruppedrøftelser, som kan gennemføres samlet på én workshop-dag, eller med fordel kan adskilles.

I den første del afklarer gruppen deres hoved- og delopgaver.

I den anden del drøfter og afklarer gruppen nødvendige kompetencer, der knytter sig til hovedopgaverne og udfylder kompetencebeskrivelserne i det interaktive værktøj. Dialogerne fører herefter grupperne til et visuelt kompetenceportræt, der viser gruppens idealprofil, og er grundlaget for den videre dialog om udviklingsbehov leder og medarbejdere imellem.

Materialet består af:

  • En procesguide til dig, der faciliterer workshoppen.
  • Et opgavehæfte i PowerPoint, som fører jer gennem værktøjets del 1 og 2.
  • Det interaktive værktøj i PDF, som I bl.a. skal bruge til at generere et kompetenceportræt for gruppens idealprofil.
billeder af materiale

Få hjælp af Kompetencesekretariatet

Hvis du ønsker hjælp til at gennemføre Kompetenceafklaring, kan Kompetencesekretariatets konsulenter også facilitere processen på en workshop hos jer.

Er du i tvivl om noget, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi tilbyder direkte rådgivning, som er skræddersyet til jeres arbejdsplads’ behov og udfordringer.

Husk, at Kompetencesekretariatets tilbud er finansieret i den statslige overenskomst. Det betyder, at vores hjælp og rådgivning allerede er betalt.

Obs
Skjul nyheder