Logo: Kompentencesekretariatet
Søg
Luk menu

Jan bringer Sikkerhedsstyrelsens videovejledninger til nye højder

Det er en dør, der har åbnet sig til andre muligheder. Sådan beskriver Jan Sarup effekten af tre fondsstøttede kurser i droneflyvning, som den tekniske sagsbehandler nu sætter i spil i Sikkerhedsstyrelsen. Med Jan Sarup ved styrepinden er det blevet nemmere at levere videovejledninger og føre tilsyn med elinstallationer.

Drone flyver i skov
Foto: Kal Visuals, Unsplash

Siden november 2020 har Sikkerhedsstyrelsen haft lidt nemmere ved at føre tilsyn med elinstallationer. Jan Sarup, der er teknisk sagsbehandler i Sikkerhedsstyrelsen, fik en god idé og med støtte fra Den Statslige Kompetencefond, fik den luft under vingerne.

"

Det er jo nærliggende at bruge en drone, når man skal lave tilsyn på lysanlæg på stadioner, hvor vi så undgår at bruge en lift og det samme ved solcelleanlæg og lignende. Det kan være nyttigt at tænke lidt ud ad boksen

– Jan Sarup
Jan Sarup ses her flyve med sin drone
Jan Sarup ses her flyve med sin drone

Jan Sarup har gennemført tre kurser om droner: Et grundkursus i droneflyvning, en certificering i droneflyvning og et kursus i fotografering med en drone. 

- Jeg er åbenbart den eneste, der har det i Sikkerhedsstyrelsen, men vores afdeling er også den eneste, som fører tilsyn, fortæller Jan Sarup, der er ansat i styrelsens tilsynsafdeling for virksomheder.

Det er dog ikke kun i styrelsens tilsynsarbejde, at Jan Sarups nye evner for droneflyvning har været nyttige. Også Sikkerhedsstyrelsens og TEKNIQ Arbejdsgivernes produktion af vejledningsvideoer har fået et ’løft’.  Det er blevet nemmere at lave videoer, der vejleder virksomheder i, hvordan de udfører elinstallationer efter gældende lovgivning.

- Jeg kunne se, at det kunne blive en lettelse i vores hverdag, og i særdelehed til de vejledninger vi laver til elbranchen - der var det ret relevant at have med, fortæller Jan Sarup og fortsætter:

- Jeg har også brugt dronen til undersøgelser ved alvorlige el-ulykker. Hvis du er på sådan et kompliceret højspændingsanlæg, så er det bare lige at sende dronen op, og så får du et overblik over hele situationen. 

Jan Sarup er 55 år, og de sidste 18 år har det været med Sikkerhedsstyrelsen som arbejdsplads. Arbejdspladsen har selvsagt udviklet sig meget over de næsten to årtier – særligt inden for digitalisering. 

- I starten lavede man tilsyn ved, at man skrev det ned på en blok, tog det hjem, og så skrev man det ind i det system, vi havde dengang. Nu inddaterer vi fejl og mangler direkte på en tablet, så det er i den grad blevet lettere, fortæller Jan Sarup og uddyber: 

- Jeg holder mig opdateret ved at arbejde med de ting, vi får, og ved at se på, hvordan vi kan bruge de forskellige ting smartest muligt i Sikkerhedsstyrelsen. Og hvis man har nogle forslag, så bliver de også godt modtaget, fortæller Jan med en henvisning til forbedring af sagsgange ved at udvikle nye evner med kurser og efteruddannelse.

Det var netop ideen om at kunne bruge nye metoder, der gjorde, at Jan Sarup tog initiativ til at tage de tre kurser i brug af droner.

- Jeg havde gået noget tid og tænkt på, at det kunne være et godt værktøj til værktøjskassen, og jo mere jeg tænkte på det, jo bedre kunne jeg se, hvordan det kunne bruges. Og så var det jo bare at forelægge det for min chef, siger Jan Sarup. 

Og herefter gik det nemt: 

- Jeg skulle bare lige lave en indstilling til min direktion om køb af en drone, og der var ingen problemer der. 

Uddannet elektriker og elinstallatør

55 år og har arbejdet i Sikkerhedsstyrelsen siden 2004 

Har fået støtte fra Den Statslige Kompetencefonds OAO Øvrige-fondspulje til følgende kurser i droneflyvning:

  • Grundkursus i droneflyvning - 6 timer
  • Kursuset Certificeret Dronefører – to kursusdage med efterfølgende test
  • Dronefotografkursus – en kursusdag

Ikke de store ’dikkedarer’ med fondsansøgning

Jan Sarup havde hørt om muligheden for at få støtte til kompetenceudvikling fra en gruppe kollegaer, der havde fået støtte fra Akademiker-fondspuljen. 

- Det måtte også være en mulighed for mit eget vedkommende, siger Jan Sarup og fortsætter med at fortælle om ansøgningsprocessen:  

-  Det var der ikke de store dikkedarer med. Det er i hvert fald ikke det, der skal afholde folk fra at søge. Jeg har i hvert fald sagt til flere af mine kollegaer, at de da skal se at få søgt.

Godt råd til andre

- Man skal sætte sig ind i de ting, der er, og så skal det være noget, man kan bruge, så du kan sælge idéen til din chef. Man skal jo overveje, hvad firmaet får ud af det, hvis jeg skal hive en uge ud af kalenderen. Det skal være relevant, lyder det gode råd fra Jan Sarup: 

- Hvis man selv tror på det, så er det også lettere at sælge idéen længere oppe i systemet.  

Obs
Skjul nyheder