Den Statslige Kompetencefond er din mulighed for at udvikle dine kompetencer til fremtiden. Fonden er aftalt i overenskomstforliget mellem de statslige overenskomstparter i OK18. Den er til for dig, der er ansat i staten. Her på siden har vi samlet de ting, du skal vide, før du søger. Husk, du altid er velkommen til at kontakte os.
Få hurtigt overblik over ansøgningsprocessen.
Den Statslige Kompetencefond er inddelt i fem fondspuljer. Nedenfor kan du læse om de forhåndsgodkendte aktiviteter og klikke dig videre til retningslinjerne for den fondspulje, du tilhører.
Det er også vigtigt, at du sætter dig ind i fondens generelle regler.
Oversigterne nedenfor viser de fem fondspuljers positivlister eller retningslinjer. Oversigterne viser de kompetenceudviklingsaktiviteter, der på forhånd er vurderet støtteberettiget af overenskomstparterne. Det betyder dog ikke, at ansøgere, der søger midler til en aktivitet omfattet af positivlisterne/retningslinjerne, har krav på støtte eller fortrinsret i forhold til andre ansøgere. Det er aktiviteten, der er støtteberettiget – ikke ansøgningen.
Hver af de fem fondsgruppe fastsætter, hvordan deres andel af fondsmidlerne skal anvendes og herunder, om der er kompetenceudviklingsaktiviteter, som på forhånd vurderes støtteberettiget.
Nedenfor kan du læse beskrivelsen af positivlisterne/retningslinjerne for de fem forskellige fondspuljer.
De statslige overenskomstparter i fondsgrupperne får løbende information og erfaringer fra ansøgninger i fonden. Dette kan medføre et ændret fagligt fokus i, hvordan midlerne prioriteres.
Som en konsekvens af dette vil der løbende kunne ske justeringer. Læs derfor altid om de aktuelle regler for støtte i positivlister/retningslinjer nedenfor og i Den Statslige Kompetencefonds generelle regler for støtte.
Når tidspunktet for næste åbning er vedtaget, vil det fremgå af status ovenfor. Følg med på vores LinkedIn, Facebook og i vores nyhedsbrev.
Akademiker-fondspuljen er for dig, hvis du er omfattet af Akademiker-overenskomsten. Det vil ofte fremgå af din ansættelseskontrakt, hvilken centralorganisation eller forhandlingsberettiget organisation der har indgået den aftale, du er ansat under. Du kan også spørge din leder, tillidsrepræsentant eller HR-afdeling. Akademikerne (AC) er centralorganisation for alle disse organisationer.
Der kan søges om støtte til (al støtte er eksklusiv moms):
Akademiker-fondspuljen giver tilskud til ansøgninger til kompetenceudvikling, når det ansøgte støttebeløb pr. ansøgning ikke overstiger:
Ansøgninger til uddannelser, der overstiger ovenstående beløbsgrænser, og som er opbygget af moduler (typisk master- og diplomuddannelser) skal søges modulvist.
Der gives kun støtte til kurser eller sammenhængende kursusforløb af mere end tre dages varighed.
Der kan også gives støtte til anden kompetenceudvikling, hvis aktiviteten i øvrigt opfylder betingelserne for støtte, og overenskomstparterne prioriterer det.
Der kan ikke søges om støtte til kompetenceudvikling som følge af arbejdspladsens anskaffelse af nyt tværgående IT-software/hardware.
Der gives ikke støtte til deltagelse i netværk, ph.d.-uddannelser, forskningsophold og skræddersyede kurser, som består af enetimer.
Der ydes ikke støtte til aktiviteter, der alene udbydes for arbejdspladsens egne medarbejdere, og som ikke er tilgængelige for andre deltagere.
Den enkelte ansøger kan få op til 100.000 kr. pr. år og maksimalt 150.000 kr. i hele overenskomstperioden (fra 4. september 2019 til 31. marts 2021).
CO10-fondspuljen er for dig, hvis du er omfattet af en CO10-overenskomst under CFU-fællesoverenskomsten. Det vil ofte fremgå af din ansættelseskontrakt, hvilken centralorganisation eller forhandlingsberettiget organisation der har indgået den aftale, du er ansat under. Du kan også spørge din leder, tillidsrepræsentant eller HR-afdeling. Centralforeningen af 2010 (CO10) er centralorganisation for alle disse organisationer.
Der kan som udgangspunkt søges om støtte op til 30.000 kr. inden for et kalenderår (al støtte er eksklusiv moms).
Indtil udgangen af marts 2021 kan der, som en særlig indsats, søges op til 50.000 kr. til mastermodul(er).
Beløbsgrænsen vurderes i forhold til tidspunktet for tilsagn, ikke tidspunktet for afholdelse af aktiviteten. Der kan søges om støtte til:
Overenskomstparterne har besluttet, at der kan ydes 50.000 kr. til moduler på masteruddannelser. Denne særlige indsats er gældende fra den 4. januar 2021 og udløber den 31. marts 2021.
En positivliste er en oversigt over de kompetenceudviklingsaktiviteter, der på forhånd er vurderet støtteberettiget af overenskomstparterne.
Der kan gives støtte til kompetenceudviklingsaktiviteter, der ikke er på positivlisten, hvis aktiviteten i øvrigt opfylder betingelserne for støtte, og overenskomstparterne prioriterer det. Du kan derfor godt ansøge om støtte til kompetenceudvikling, der ikke fremgår af positivlisten.
Positivlisten for CO10-fondspuljen er:
Positivlisten omfatter også individuelle, supplerende aktiviteter og kurser, som har fokus på digitalisering og IT.
Der bevilges som udgangspunkt ikke støtte til konferencer. Der kan dog i særlige tilfælde dispenseres herfor af parterne bag fonden.
Der kan ikke søges om støtte til studieture.
Der kan ikke søges om støtte til kompetenceudviklingsaktiviteter, som udbydes af den institution, som ansøger er ansat ved, medmindre kompetenceudviklingsaktiviteten alene udbydes af den pågældende institution, eller at valget af anden uddannelsesinstitution vil være forbundet med uforholdsmæssige vanskeligheder, herunder væsentlige ekstraomkostninger.
Der ydes ikke støtte til aktiviteter, der alene udbydes for arbejdspladsens egne medarbejdere, og som dermed ikke er tilgængelige for andre deltagere.
LC-fondspuljen er for dig, hvis du er omfattet af en LC-overenskomst under CFU-fællesoverenskomsten. Det vil ofte fremgå af din ansættelseskontrakt, hvilken centralorganisation eller forhandlingsberettiget organisation der har indgået den aftale, du er ansat under. Du kan også spørge din leder, tillidsrepræsentant eller HR-afdeling. Lærernes Centralorganisation (LC) er centralorganisation for alle disse organisationer.
Der kan som udgangspunkt søges om støtte op til 25.000 kr. inden for et kalenderår (al støtte er eksklusiv moms. Der kan søges om støtte til:
En positivliste er en oversigt over de kompetenceudviklingsaktiviteter, der på forhånd er vurderet støtteberettiget af overenskomstparterne.
Beløbsgrænsen for ansøgninger inden for positivlisten er 25.000 kr., en ansøgning om et højere beløb vil altid blive betragtet som værende uden for positivlisten.
Der kan gives støtte til kompetenceudviklingsaktiviteter, der ikke er på positivlisten, hvis aktiviteten i øvrigt opfylder betingelserne for støtte, og overenskomstparterne prioriterer det. Du kan derfor godt ansøge om støtte til kompetenceudvikling, der ikke fremgår af positivlisten, og en ansøgning på mere end 25.000 kr. vil blive imødekommet med delvis støtte.
Positivlisten for LC-fondspuljen er:
Ansøgninger til akademi-, diplom- og masteruddannelser, der overstiger 25.000 kr., og som er opbygget af moduler, skal søge modulvist.
Der kan ikke søges om støtte til transportudgifter til udlandet.
Der kan ikke søges om støtte til uddannelse, som afholdes af den institution, som ansøger er ansat ved, medmindre uddannelsen alene udbydes af den pågældende institution, eller at valget af anden uddannelsesinstitution vil være forbundet med uforholdsmæssige vanskeligheder, herunder væsentlige ekstraomkostninger.
Der kan ikke søges støtte til kompetenceudviklingsaktiviteter, der er rettet mod funktionen som tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant.
Der ydes som udgangspunkt ikke støtte til aktiviteter, der alene udbydes for arbejdspladsens egne medarbejdere. Dog kan fonden efter en konkret vurdering vælge at støtte aktiviteten.
OAO HK Stat-fondspuljen er for dig, hvis du er omfattet af en HK Stat-overenskomst under CFU-fællesoverenskomsten. Det vil ofte fremgå af din ansættelseskontrakt, hvilken centralorganisation eller forhandlingsberettiget organisation der har indgået den aftale, du er ansat under. Du kan også spørge din leder, tillidsrepræsentant eller HR-afdeling.
Der kan højst søges om støtte op til 25.000 kr. pr. kalenderår (al støtte er eksklusiv moms):
En positivliste er en oversigt over de kompetenceudviklingsaktiviteter, der på forhånd er vurderet støtteberettiget af overenskomstparterne.
Der kan gives støtte til kompetenceudviklingsaktiviteter, der ikke er på positivlisten, hvis aktiviteten i øvrigt opfylder betingelserne for støtte, og overenskomstparterne prioriterer det. Du kan derfor godt ansøge om støtte til kompetenceudvikling, der ikke fremgår af positivlisten.
Positivlisten for OAO HK Stat er:
Ved ansøgninger til akademi-, diplom- og masteruddannelser, der er opbygget af moduler, kan der søges om ét modul pr. ansøgning og inden for en beløbsgrænse på 25.000 kr. Der kan søges flere gange inden for et kalenderår, såfremt den årlige beløbsgrænse på 25.000 kr. ikke overstiges.
Der kan kun gives støtte til aktiviteter i udlandet, hvis der ikke findes tilsvarende kursusudbud i Danmark. Der kan maksimalt bevilges støtte på 5.000 kr. til transport til aktiviteter i udlandet. Der i øvrigt gælder samme kriterier for ansøgninger til aktiviteter i udlandet som i Danmark.
Der ydes ikke støtte til seminarer, konferencer, temadage og lignende.
Der ydes ikke støtte til individuelle coachingforløb.
Der ydes ikke støtte til aktiviteter uden for det offentlige uddannelsessystem, der omhandler ledelse, projektledelse, procesledelse og coachuddannelser.
Der ydes ikke støtte til aktiviteter uden for det offentlige uddannelsessystem, der omhandler mindfulness, meditation og lignende.
Der ydes ikke støtte til leverandørkurser.
Der ydes ikke støtte til aktiviteter, der alene udbydes for arbejdspladsens egne medarbejdere, og som dermed ikke er tilgængelige for andre deltagere. Dette gælder uanset, om aktiviteterne afvikles af en offentlig eller privat udbyder.
OAO Øvrige-fondspuljen er for dig, hvis du er omfattet af en OAO-overenskomst under CFU-fællesoverenskomsten – med undtagelse af HK Stat, der har sin egen fondspulje. Det vil ofte fremgå af din ansættelseskontrakt, hvilken centralorganisation eller forhandlingsberettiget organisation der har indgået den aftale, du er ansat under. Du kan også spørge din leder, tillidsrepræsentant eller HR-afdeling. Offentligt Ansattes Organisation (OAO) er centralorganisation for alle disse organisationer.
Der kan højst søges om støtte op til 25.000 kr. pr. kalenderår (al støtte er eksklusiv moms):
En positivliste er en oversigt over de kompetenceudviklingsaktiviteter, der på forhånd er vurderet støtteberettiget af overenskomstparterne.
Der kan gives støtte til kompetenceudviklingsaktiviteter, der ikke er på positivlisten, hvis aktiviteten i øvrigt opfylder betingelserne for støtte, og overenskomstparterne prioriterer det. Du kan derfor godt ansøge om støtte til kompetenceudvikling, der ikke fremgår af positivlisten.
Positivlisten for OAO Øvrige er:
Ved ansøgninger til akademi-, diplom- og masteruddannelser, der er opbygget af moduler, kan der søges om ét modul pr. ansøgning og inden for en beløbsgrænse på 25.000 kr. Der kan søges flere gange inden for et kalenderår, såfremt den årlige beløbsgrænse på 25.000 kr. ikke overstiges.
Der kan kun gives støtte til aktiviteter i udlandet, hvis der ikke findes tilsvarende kursusudbud i Danmark. Der kan maksimalt bevilges støtte på 5.000 kr. til transport til aktiviteter i udlandet.
Der ydes som udgangspunkt ikke støtte til seminarer, konferencer, temadage og lignende.
Der ydes ikke støtte til leverandørkurser.
Der gælder i øvrigt samme kriterier for ansøgninger til aktiviteter i udlandet som i Danmark.
Der ydes ikke støtte til aktiviteter, der alene udbydes for arbejdspladsens egne medarbejdere, og som dermed ikke er tilgængelige for andre deltagere. Dette gælder uanset, om aktiviteterne afvikles af en offentlig eller privat udbyder.
Overenskomstparterne kan øremærke midler og iværksætte indsatser for særlige målgrupper af ansatte i staten.
Parterne bag Den Statslige Kompetencefond har besluttet at hæve beløbsgrænsen på fondsmidler til masteruddannelser fra 30.000 kr. til 50.000 kr. til alle, som er omfattet af en CO10-overenskomst i staten. Indsatsen løber frem til den 31. marts 2021.
Med Den Statslige Kompetencefond ønsker parterne at bidrage til, at den enkelte ansatte udvikler sine kompetencer kontinuerligt gennem hele arbejdslivet. En masteruddannelse kan være en vej til dette.
I løbet af det halvandet år fonden har eksisteret, har over 1000 ansatte på CO10-overenskomst modtaget støtte til kompetenceudviklingsforløb.
Der er imidlertid en tendens til, at masteruddannelser har en højere pris end mange andre uddannelser. Derfor iværksættes nu en særlig indsats, der gør det muligt for statsligt ansatte på CO10-overenskomst at modtage et højere beløb i støtte til masteruddannelser.
Den særlige indsats: “Masteruddannelser – CO10” åbner for modtagelse af ledergodkendte ansøgninger fra den 4. januar 2021 kl. 10.00. Indsatsen er omfattet af CO10-fondspuljens øvrige retningslinjer, herunder at der skal søges om støtte til ét modul ad gangen.
Der kan gives støtte til alle, der er omfattet af CO10-fondspuljen, uanset alder, ansættelsens omfang, erfaringsgrundlag mv.
Centralforeningen af 2010 (CO10) er centralorganisation for alle disse organisationer.
Den Statslige Kompetencefond skal bidrage til kompetenceudvikling for de statsligt ansatte.
Erfaringerne fra det sidste års arbejde med Den Statslige Kompetencefond viser en tendens til, at der er færre ansøgninger fra ansatte i Akademiker-fondspuljen på 55 år og derover, set i forhold til hvor mange ansatte, der er i denne aldersgruppe.
Derfor iværksættes en særlig indsats, der øremærker midler til kompetenceudviklende aktiviteter for netop denne målgruppe, hvor kriterierne for indsatsen giver mulighed for at søge til kompetenceudviklingsaktiviteter uanset varighed.
Med indsatsen ønsker parterne at bidrage til, at den enkelte udvikler sine kompetencer kontinuerligt gennem hele arbejdslivet.
Du kan øverst på denne side se en guide til ansøgningsskemaet. Vær blot opmærksom på, at du under spørgsmålet om pulje skal vælge ”Særlig indsats: Akademikere 55 år eller derover”, mens resten af felterne skal udfyldes, som det ellers fremgår i videoguiden.
Der findes en række generelle regler for Den Statslige Kompetencefond, blandt andet i forhold til udlæg, medfinansiering, tidsfrister mv., som også gælder for denne indsats. Dem kan du finde her.
(Til forskel fra den ordinære ansøgningsrunde til Akademiker-fondspuljen er der i denne indsats således ikke krav om, at aktiviteten skal have en varighed på mere end tre dage.)
Tilskud til ikke-formelle kompetenceudviklingsaktiviteter:
Formålet med digitaliseringsindsatsen er at give akademikere et kompetenceløft med henblik på at kunne bidrage kvalificeret til den digitale omstilling.
Individuelle, supplerende aktiviteter og kurser, som har et klart fokus på digitalisering og IT, og som retter sig mod områderne Strategi og forretningsudvikling samt Data og sikkerhed. Der gives støtte til:
Den særlige digitaliseringsindsats for akademikere er et supplement til Den Statslige Kompetencefond. Derfor gælder de generelle regler stadig, men for den særlige indsats gælder specifikt:
Hvad angår tilskud til ikke-formelle kompetenceudviklingsaktiviteter gælder endvidere: