Logo: Kompentencesekretariatet
Søg
Luk menu

”Jeg vil gerne blive på arbejdsmarkedet til jeg er 70+”

Den 57-årige forskningslaborant Katja Ann Kristensen fra DTU Fødevareinstituttet var nået til et punkt i sit arbejdsliv, hvor der skulle ske noget nyt – og besluttede at springe ud i en masteruddannelse. Arbejdspladsen bød ind med betalte studiefridage og Den Statslige Kompetencefond støttede op med delfinansiering.

57-årige Katja Ann Kristensen, forskningslaborant på DTU Fødevareinstituttet, sidder i laboratorie.

”Jeg holder meget af min arbejdsplads og elsker at møde mennesker og tilegne mig ny viden om mit fag. Men jeg må også erkende, at jeg med alderen har fået sværere ved konstant at hoppe fra den ene nye opgave til den anden. Jeg vil gerne blive på arbejdsmarkedet til jeg er 70+, men for at kunne dét, må jeg løfte mine kompetencer og finde nye veje – og det er jeg i fuld gang med,” siger 57-årige Katja Ann Kristensen, forskningslaborant på DTU Fødevareinstituttet.

Hjernen er på overarbejde

Hun fortæller, at hendes arbejdsopgaver har forandret sig enormt i de tre årtier, hun har været på arbejdsmarkedet. Fra udelukkende at handle om forskning, har jobbet gradvist udviklet sig til at være en servicefunktion. I dag er det således studerende, som udfører flertallet af de forskningsrelaterede arbejdsopgaver, Katja Ann Kristensen varetog for 20 år siden.

”I stedet er jeg blevet en slags blæksprutter, som skal gabe over mange forskellige opgaver sideløbende. Jeg skal bl.a. vejlede de studerende, så de kan løse deres arbejdsopgaver i laboratoriet, sørge for, at al vores apparaturet kører som det skal, og at alle nødvendige materialer er købt ind og ligger på hylderne. Men de mange skift i løbet af en dag sætter i stigende grad min hjerne på overarbejde,” forklarer hun.   

"

... hvis lysten og energien er der, kan jeg kun opfordre til opsøge mulighederne, prøve at få sin arbejdsplads med på ideen og søge finansiering i Den Statslige Kompetencefond.

– Katja Ann Kristensen, forskningslaborant, DTU Fødevareinstitut.
Katja Ann Kristensen

En flamme blev tændt

Katja Ann Kristensen vidste med sig selv, at hun skulle kompetenceudvikle sig, men var i tvivl om, hvad hun skulle kaste sig over. Så da en kollega tilbage i 2019 gjorde hende opmærksom på uddannelsen ’Master of Sustainable and Safe Food Production’, som dengang lå i KU-regi, men i dag udbydes af DTU, blev en flamme tændt – og den brænder fortsat. Det var præcis den vej, hun gerne ville gå. Hun præsenterede ideen for sin chef, der var begejstret, men desværre ikke kunne finde finansiering i de stramme budgetter.

”Jeg fik derfor skruet en ansøgning sammen til Den Statslige Kompetencefond, som bevilgede penge til uddannelsens første modul. Siden har jeg fået yderligere kompetencefondsmidler, ligesom DTU har indvilget i at betale for mit afsluttende opgave- og eksamensforløb, så jeg som planlagt kan færdiggøre masteren i foråret 2024,” siger Katja Ann Kristensen og tilføjer, at hun med argumenter om, at hun via masteren markant ville øge sit vidensniveau til gavn for arbejdspladsen, desuden fik hun af sin leder et antal månedlige studiefridage.

Pension langt ude i fremtiden

Masteruddannelsen har givet Katja Ann Kristensen en omfattende viden om bæredygtig fødevareproduktion, som hun allerede så småt er begyndt at bruge i sit job, hvor hun i dag primært vejleder ph.d.-studerende. Forude venter nye og spændende opgaver, når masteren er endeligt i hus.     

”Fremfor de mange sideløbende opgaver, kommer jeg gradvist til at arbejde mere i dybden som projektleder på større projekter. Det glæder jeg mig enormt til,” siger hun og tilføjer, at hun løbende taler med jævnaldrende og ældre laborantkolleger, som også er klar til at kaste sig over kompetenceudviklingsforløb af forskellig varighed og på den måde tage medansvar for, at deres sidste forhåbentligt mange år på arbejdsmarkedet bliver maksimalt spændende og udfordrende – og det glæder hende.

”Det er mit indtryk, at langt de fleste laboranter går meget op i at holde sig vidensmæssigt up-to-date på deres respektive arbejdsområder. Samtidig er vi ganske mange, som ingen planer har om at gå pension, så snart det er muligt. Så hvis lysten og energien er der, kan jeg kun opfordre til opsøge mulighederne, prøve at få sin arbejdsplads med på ideen og søge finansiering i Den Statslige Kompetencefond,” slutter hun. 

Obs
Skjul nyheder