Logo: Kompentencesekretariatet
Søg
Luk menu

– Det er bare sjovest at gå på arbejde, når man lærer noget nyt

Chefkonsulent på CBS, Lars Nondal, arbejder til daglig i forskerservice med at supportere forskere i at tilgå data fra supercomputere. Lars har arbejdet på CBS siden 1985 og har derfor været direkte vidne til den store digitale udvikling biblioteksfeltet har undergået. Og så gælder det bare om at følge med.

computer
Foto: Unsplash.com

Fra den første PC på CBS til supercomputere

”Jeg er begyndt at tænke en del over, hvordan mit arbejde har ændret sig i løbet af tiden. Tilbage omkring 1985 var jeg med til at anskaffe den allerførste PC til CBS og nu arbejder jeg med data science og supercomputere.” Fortæller Lars, som flere gang i sit arbejdsliv har oplevet, at folk har spurgt, hvorfor han er blevet på den samme arbejdsplads i så mange år.

"

Selvom det lyder meget kliche-agtigt, så siger min erfaring mig, at det er i forandring og udfordringer vi lærer nyt og udvikler os.

– Lars Nondal

En af grundene er, at han overhovedet ikke laver det, han lavede for 10 eller 20 år siden, fortæller Lars og fortsætter: ”Mit arbejdsliv har ændret sig så ufatteligt meget. I begyndelsen af 1900’erne kom der noget der hed internettet. Det revolutionerede jo også fuldstændig biblioteksverdenen. Vi skulle pludselig til at forholde os til hele skiftet over til den digitale verden. Der er sikkert ikke mange steder, det har været mere dramatisk end i biblioteksverdenen.”

En national strategi for digital forskningsinfrastruktur blev vedtaget i 2019, og den har nu medført, at danske forskere kan tilgå supercomputere (eller HPC-anlæg, hvor HPC står for High Performance Computing) fra deres egne computere på kontoret, som en ’cloud-service’. Det er ganske normalt at benytte supercomputere inden for sundhedssektoren og i naturvidenskaben fx – og nu har data science og supercomputere altså også fundet ind i samfundsvidenskaben.

Så for at supportere forskerne bedst muligt, vidste Lars at der var behov for kompetenceudvikling: ”Jeg har altid arbejdet meget med håndtering af data i forskningen og forsøgt at bringe det højere op på dagsordenen. Data science og hvordan man analyserer data, var noget jeg havde snuset til, men det er efterhånden nogle årtier siden. Da jeg så gik i gang med at supportere forskerne i efteråret i dette felt, kunne jeg mærke, at jeg blev nødt til at blive lidt mere opdateret på, hvad det der Machine Learning er for noget. Det var ikke en del af pensum på politstudiet i begyndelsen af 80’erne.”

”Jeg oplever egentlig ikke at jeg er i en 'retræteposition' pga. min alder, det er mere at jeg har en mere specialiseret funktion end tidligere.”

At sætte sig tilbage på skolebænken for en stund var ikke skræmmende for Lars:  ”Jeg er nysgerrig på at lære nyt. Det er bare sjovest at gå på arbejde når man lærer noget nyt. Løbende kompetenceudvikling bidrager til, at jeg stadig synes det er virkelig sjovt at gå på arbejde. Jeg synes det er fedt. Jeg oplever egentlig ikke at jeg er i en 'retræteposition' pga. min alder, det er mere at jeg har en mere specialiseret funktion end tidligere.”

”Selvom det lyder meget kliche-agtigt, så siger min erfaring mig, at det er i forandring og udfordringer vi lærer nyt og udvikler os.” siger Lars. Derfor har han taget et aktivt valg om, at gå efter kompetenceudvikling, hvis han synes det lyder spændende og hvis det giver mening for hans aktuelle opgaver.

Sammen kan vi mere

Lars Nondal

  • Lars har arbejdet på CBS siden 1985 og har derfor været direkte vidne til den store digitale udvikling biblioteksfeltet har undergået.
  • Er 64 år og Chefkonsulent på CBS

Med midler fra Den Statslige Kompetencefonds AC-fondspulje har han fået støtte til et kursus i Machine Learning i november 2020.

Efter et kursus i Machine Learning i november 2020 føler Lars sig mere rustet til at supportere forskere og indgå i diskussioner om emnet. Han fortæller: ”Jeg kunne se nogle fordele i, at kunne tale med forskerne på et mere kvalificeret grundlag. Og så er der mange superspændende diskussioner i gang om det her og jeg synes bare det er fedt at kunne være med på en lille del af det.” Derudover er ”en yngre og smartere fyr i 30’erne”, som Lars grinende siger, også blevet ansat og sammen udgør de et ret godt team:

”Han er en hardcore data scientist, som både kan kode, programmere, arbejde med værktøjer og hjælpe forskere med at sætte deres job op på HPC-anlæggene. Det kan jeg ikke gøre i samme omfang, men så kan jeg gelejde ham rundt i systemet, fordi jeg har så grundigt et kendskab til forskningen på CBS, institutterne, forskningsmiljøet og arbejdsopgaverne – tilsammen udgør vi efter min bedste mening, et ret godt team!”

Lars ser i dag på sit arbejdsliv sådan, at det er en gave at få mulighed for at tilegne sig ny viden og gå i dybden med et felt. ”Og lige nu er jeg optaget af HPC og data science. At søge Den Statslige Kompetencefond var ikke mere kompliceret end at bestille mad over nettet. Det var nemt med skabeloner der bare skulle udfyldes, så jeg overvejer at tage flere Big Data kurser.”

Obs
Skjul nyheder