Kompetencefokus er et online dialogværktøj, der kan understøtte gruppens, afdelingens eller hele arbejdspladsens dialog om kompetenceudvikling. Det kan hjælpe jer til at sætte fokus på og få en fælles forståelse af kompetenceudviklingsindsatsen – både i forhold til hvor det går godt, og hvor der er behov for forbedringer.
Værktøjet kan bl.a. anvendes som optakt til årets GRUS- og MUS-samtaler, da det giver et hurtigt overblik over styrker og forbedringsområder i forhold til, hvordan kompetenceudvikling fungerer på jeres arbejdsplads.
Gennem et online spørgeskema afdækker I jeres viden om og oplevelse af, hvordan det går med jeres kompetenceudvikling. Svarene samles i et overskueligt visuelt overblik – Kompetencehjulet – som jeres dialog derefter kan tage udgangspunkt i. Sammen med overblikket får I konkrete forslag til handlinger, som kan styrke jeres videre arbejde med kompetenceudvikling.
Der er flere måder at anvende værktøjet på. I skal vælge det, som giver mening på jeres arbejdsplads. Det første I skal tage stilling til er, hvilket niveau I ønsker at bruge Kompetencefokus på:
Kompetencefokus fungerer således, at det er medarbejderne der udfylder spørgeskemaet og derved viser resultatet medarbejder perspektivet.
Der er til hvert tema udarbejdet en række refleksionsspørgsmål til lederen, som kan hjælpe med at sætte fokus på årsager til evt. udfordringer og anvise konkret forslag til handling. Hensigten er en nuanceret dialog, hvor både medarbejder- og lederperspektivet inddrages i forhold til at finde konkrete løsninger.
Gennemføres Kompetencefokus for flere afdelinger og grupper, kan lederne med fordel drøfte refleksionsspørgsmålene sammen. Dette for at skabe et fælles grundlag for arbejdet med kompetenceudvikling.
Kompetencesekretariatet tilbyder både sparring undervejs i processen eller facilitering af hele processen på en workshop af 2-3 timers varighed.
Vi er allerede finansieret gennem den statslige overenskomst, og koster derfor ikke yderligere at bruge.
Du skal blot kontakte os.
Har I også brug for en styrket dialog i SU/MIO for at få klarhed over SU’s rolle, opgaver og ansvar?
Så kan I benytte Kompetencetjekket, der er et lignende online dialogværktøj som afdækker de områder, SU/MIO er forpligtet til at håndtere i forhold til Den Statslige Kompetenceaftale. Værktøjet giver et godt afsæt for at få en fælles forståelse af den strategiske kompetenceudvikling og mulighed for at konkretisere de områder, der skal sættes fokus på:
• Om der er udarbejdet en kompetencestrategi
• Om der er processer for MUS og GRUS
• Om det sikres at alle medarbejdergrupper får kompetenceudvikling
• Den årlige evaluering af kompetenceudviklingsindsatsen