Logo: Kompentencesekretariatet
Søg
Luk menu

Overkonstabel får papir til den anden side af hegnet

Janette Hemmingsen har taget en erhvervsuddannelse som lager- og logistikoperatør. Med svendebrevet i hus, har hun ikke bare erfaringen fra 21 års karriere i Forsvaret. Hun har også et bevis på det, hun kan.

Janette Hemmingsen

- Jeg vil være mere attraktiv end dem, der står uden papirer på deres kompetencer, fortæller overkonstabel Janette Hemmingsen om sin motivation for at tage erhvervsuddannelsen som lager- og logistikoperatør.

Janette Hemmingsen har en lang karriere fra Forsvarets arbejdspladser. 21 år i alt og de sidste fem år er foregået som forsyningshjælper ved Hærhjemmeværnsdistrikt Sydsjælland og Lolland-Falster.

Ny indsats betaler løn under uddannelse

Vil du også have papir på det du kan, eller det du gerne vil være bedre til, så er mulighederne i øjeblikket særligt gunstige. For med indsatsen Bliv Faglært kan statslige arbejdspladser få lønkompensation, der dækker løn til medarbejdere, der tager en erhvervsuddannelse.

Bliv Faglært er en særlig indsats fra OAO-fondspuljen i Den Statslige Kompetencefond.

De mange år i ’trøjen’ har også været en motiverende faktor for, at der nu skulle papir på kompetencerne.

- Hvis jeg enten før tid, eller i forbindelse med min pension, skal ud på den anden side af hegnet, så har jeg et svendebrev, der kan bruges til at vise, hvad det er, jeg kan, fortæller Janette Hemmingsen og fortsætter:

- Jo flere civile uddannelser man tager, hvor man får et stykke papir med, der viser, at man har taget det, jo mere attraktiv bliver vi også på den anden side af hegnet. Det er der ingen tvivl om, fortæller Janette Hemmingsen.

Leder efterspørger ikke papir på kompetencer

Janette Hemmingsens leder logistikchef Anders Thestrup mener ikke, at svendebrevet har nogen direkte betydning for hendes stilling i hærhjemmeværnsdistriktet.

Svendebrevet kan dog være afgørende for hendes fremtid:

- For mig som leder er det vigtigste, at kompetencerne bliver opnået, men det er selvfølgelig også vigtigt, at medarbejderen får et stykke papir på deres kompetencer – som de kan bruge resten af deres liv, siger Anders Thestrup og uddyber:

- For mig handler det ikke så meget om beviset – andet end, at det er vigtigt for mig, at Janette får et bevis, hun kan bringe med videre i livet. Men jeg spørger ikke efter et bevis. Jeg efterspørger kunnen, viden og færdigheder til at kunne løse vores opgaver. Det er det, jeg har behov for.

Svært at formidle soldaterkarriere i det civile

Der kan være mange årsager til, at man vil opkvalificere sig til faglært niveau. En oplagt motivation kunne være, at man ønsker nye evner inden for sit arbejdsområde. Det var dog ikke tilfældet for Janette Hemmingsen.

- Den uddannelse jeg har taget nu, det er en civil uddannelse, der har uddannet mig i det, jeg kunne i forvejen. Jeg har bare fået et stykke papir på det, som jeg kan bruge på den anden side af hegnet. Og det er super smart, siger Janette Hemmingsen.

I sin karriere i Forsvaret har Janette Hemmingsen udviklet kompetencer i alt fra betjening af Leopard-kampvogne til it-administration af Forsvarets store lagerbeholdninger. Men det kan være svært at oversætte, hvad man i det civile evner, når CV’et er fyldt med soldaterkompetencer. Det er Janette Hemmingsens erfaring:

- Med de uddannelser vi har inden for vores system, så er vi sværere at omsætte. De civile arbejdsgivere har svært ved at finde ud af, hvad det er, vi rent faktisk kan, fortæller Janette Hemmingsen.

Fuld opbakning fra ledelsen

"

Jeg får en medarbejder med nogle kompetencer, som jeg ellers ikke ville have haft.

– Anders Thestrup, kaptajn og logistikchef.

Anders Thestrup bakker op om Janette Hemmingsens uddannelse. Se video, hvor han fortæller, hvorfor han anbefaler andre at gøre det samme.

Får fuld løn under uddannelsen

Med indsatsen Bliv Faglært kan statslige arbejdspladser få dækket udgifter til løn, når medarbejderen tager en erhvervsuddannelse. Indsatsen er dog for ny til, at hærhjemmeværnsdistriktet kunne drage nytte af den. Alligevel fortsatte lønnen under Janette Hemmingsens uddannelsesforløb. Hun fik landet en god aftale med sin leder:

- Jeg fastholdte min løn under uddannelsen, og det var afgørende for, at jeg nu er faglært lager- og logistikoperatør, fortæller Janette Hemmingsen.

Meritafklaring halverer uddannelsestiden

Alle der tager en erhvervsuddannelse skal inden optagelse have en vurdering af, hvilke evner man allerede har og derfor ikke behøver undervisning i – en så kaldt realkompetencevurdering (RKV).

For Janette Hemmingsen var det en positiv overraskelse, da erhvervsskolen vurderede hendes kompetencer til uddannelsen som lager- og logistikoperatør.  

- Det var helt stille og roligt. De går ind og ser på, hvad jeg har med af uddannelser fra Forsvaret, og så hakker de det ind i et skema, og så skulle jeg have mine skolebeviser med. Ud fra det kunne de så afgøre, hvor mange ugers skoleophold jeg skulle have, fortæller Janette Hemmingsen.

Uddannelsen som Lager- og logistikoperatør har en vejledende varighed på tre år og seks måneder – eller 42 uger. Men for Janette Hemmingsen varede uddannelsen kun 20 uger. Erhvervsskolen kortlagde hendes kompetencer fra kurser, erhvervserfaring og ungdomsuddannelser, hvilket betød en halvering af uddannelsens varighed.

Størstedelen af hendes erhvervsuddannelse forgik i de vante rammer på Vordingborg Kaserne, der er godkendt som læreplads. Janette Hemmingsens arbejdsplads var derfor også hendes læreplads.

- De andre havde praktikperiode, der hvor de var i lære. Det havde jeg så bare her på kasernen, fortæller Janette Hemmingsen og tilføjer:

- Så skulle jeg bare udfylde et skema, inden jeg gik til svendeprøve.

"

Hop ud i det. Find ud af, hvad der kan lade sig gøre, snak med din chef, og sig, at du gerne vil det her.

– Janette Hemmingsen, forsyningshjælper og i lære som lager- og logistikoperatør.

Se video med Janette Hemmingsen

Obs
Skjul nyheder