Menu
Søg

Den Virtuelle MUS: tre skridt til succes

”Vi kan være sikre på, at den virtuelle MUS ikke forsvinder, men er kommet for at blive.”

to mennesker holder virtuelt møde

Corona-pandemien gjorde det nødvendigt at transformere den årlige medarbejderudviklingssamtale – MUS – fra fysiske til virtuelle møder. Rundt omkring på arbejdspladserne blev ledere og medarbejdere fra det ene øjeblik til det andet skubbet ud i denne nye, krævende disciplin uden nogen form for øvelse eller viden om MUS i det virtuelle rum. Nu, et år senere, er det interessant at se tilbage på de erfaringer, de statslige arbejdspladser har gjort sig med de virtuelle MUS. For vi kan være sikre på, at den virtuelle MUS ikke forsvinder, men er kommet for at blive. Ikke som erstatning for den fysiske MUS, men som et godt supplement, såvel som et uundværligt greb i distanceledelse, som flere ledere på statslige arbejdspladser udøver.

De fem statsansatte ledere

Pia Wognsen, leder og major i Flyvevåbenet

Malene Grandjean, Vicedirektør på EUC Nordvestsjælland

Kenneth Krog Hemmingsen, funktionsleder i SKAT

Christine Nellemann, Institutdirektør, DTU

Arnold Boon, Direktør på Aarhus Universitet

Igennem en række inspirationsmøder med ledere fra statslige arbejdspladser – og mange samtaler om emnet med ledere, tillidsrepræsentanter og medarbejdere – har vi i Kompetencesekretariatet det sidste år høstet en masse viden og erfaringer om den virtuelle MUS.

Hvad er MUS og hvad er MUS ikke?

MUS er en samtale med tid til fordybelse og med særligt fokus på arbejdsopgaver og udvikling. MUS er den samtale, hvor arbejdspladsens strategi og medarbejderens udvikling bør mødes. MUS er ikke en løbende 1:1 om løsning af de daglige opgaver eller et statusmøde på et interessant projekt. MUS er heller ikke der, hvor den vanskelige samtale skal tages. Og om end flere MUS-koncepter har løn som et integreret element, er MUS som udgangspunkt ikke en lønsamtale. Hvor vigtige disse emner end er, kan det være en god idé at de tages i andre samtaler.

1

Før samtalen

2

Under samtalen

3

Efter samtalen

Er du interesseret i at gå et spadestik dybere med MUS-processen, så gå ind på vores MUS-hjul hvor du, både som leder og medarbejder, kan blive godt klædt på til hvad du skal gøre før, under og efter samtalen, uanset om jeres MUS er virtuel eller med fysisk fremmøde.

Kirsten Lotze
Chefkonsulent

Obs