Logo: Kompentencesekretariatet
Søg
Luk menu

MUS: Sådan undgår du musefælderne

Den gode MUS giver anledning til en konkret udviklingsplan og giver både værdi for den enkelte medarbejder såvel som for arbejdspladsen. Sådan en MUS kan I også få. Læs med her og få tips til at undgå musefælderne.

to personer i dialog

Hvad er MUS og hvad er MUS ikke?

MUS er en proces med potentiale til at få sat særligt fokus på arbejdsopgaver og udvikling og at skabe rum for fordybelse. I MUS mødes arbejdspladsens strategi og medarbejderens udvikling. MUS er ikke en løbende 1:1 om løsning af de daglige opgaver eller et statusmøde på et interessant projekt. MUS er heller ikke der, hvor den vanskelige samtale skal tages, og som udgangspunkt ikke en lønsamtale, medmindre det er en aftalt integreret del af arbejdspladsens MUS-koncept.

Der er altså flere musefælder, man lynhurtigt kan løbe ind i under en MUS-proces. Vi giver dig her gode råd til at undgå musefælder før, under og efter jeres MUS.

1

Forbered dig

Hvor vil du hen i dit arbejdsliv, og hvor er din arbejdsplads på vej hen?

Du har reflekteret over egne/dine medarbejderes udviklingspotentialer og så har du naturligvis genbesøgt sidste års udviklingsplan. Du bør være helt opdateret på, hvad I aftalte sidste år og hvordan det er gået med disse aftaler. Skal dette års MUS være i forlængelse af sidste års MUS? Eller trænger nye problemstillinger sig på?

Husk også at indkalde til MUS i god tid, at have en dagsorden I begge kan nikke godkendende til samt relevante dokumenter for jeres MUS-koncept. MUS er et af årets vigtigste samtaler og din forberedelse er afgørende for samtalens værdi.

UNDGÅ MUSEFÆLDEN: Både som leder og medarbejder kan det være en god idé at have en logbog, hvor du noterer dine tanker om dine eller dine medarbejderes arbejdsopgaver, udfordringer og ideer til nye opgave- og ansvarsområder i løbet af hele året. Så undgår du at havne i den musefælde, at samtalen kommer til at handle om de seneste 14 dage.
2

Hav et fremtidsorienteret fokus

Medarbejder-udviklings-samtale. Ordet og genren skal tages bogstaveligt, og betyder, at samtalen skal have et udviklingsorienteret, fremtidsrettet fokus på medarbejderen. I vores mange samtaler om MUS, har vi flere gange oplevet, at dette strengt fremtidsrettede fokus er en ny erkendelse både for ledere og medarbejdere, for hvem det er blevet en vane at bruge for meget af den dyrebare MUS-tid på at tale drift og opgaver. Så husk at aftale – og ikke kun tale om – kompetenceudvikling. Sørg for at komme ud af MUS med en ordentlig aftale om kompetenceudvikling: Hvordan gør vi det, hvem gør hvad, hvornår, hvad skal der ske bagefter osv. En uforpligtende snak om, ”hvordan det går” er bare ikke nok.

Husk også at der er mange andre måder at lære på end ved at deltage i et kursus. F.eks. ændring i arbejdsopgaver, nye metoder, andre (sam)arbejdsformer eller lignende.

UNDGÅ MUSEFÆLDEN: Hvad enten du er leder eller medarbejder er det vigtigt, ikke at falde i den typiske musefælde det er, at tale om de ting, der optager jer her og nu. Fokuser i stedet på udviklingen af medarbejderen i et fremtidsrettet organisationsperspektiv.
3

Følg op på din MUS

Opfølgningen starter i princippet lige efter jeres MUS. Udviklingsplanen, som leder eller medarbejder er blevet enige om i løbet af samtalen, skal gennemarbejdes, så det går fra noteform til et referat og en udviklingsplan godkendt af begge parter. For at have samtalen præsent, er det vigtigt at dette sker hurtigt efter samtalen.

For at undgå at tage udviklingsplanen frem til næste års MUS bare for at erkende, at man hverken er helt eller halvt i mål, kan I indføre små, uformelle såkaldte ”Mini-MUS” med udgangspunkt i udviklingsplanen. Husk at sætte mini-MUS i kalenderen og lav gerne aftalen allerede under MUS. Stil f.eks. Mini-MUS spørgsmålene:

Hvor langt er medarbejderen fra at indfri sine mål?
Hvad er status på de forskellige aktiviteter?
Hvilken hjælp har medarbejderen brug for fra sin leder?
Er der noget, der har ændret sig i planen?


... Og walk & talk har vi hørt flere medarbejdere og ledere anbefale til mini-MUS. At gå i fuglefløjt, bølgeskvulp eller i en park med liv kan gøre noget godt for samtalen. Men husk, at notere vigtige pointer undervejs. Mini-MUS kan også sagtens gennemføres som en kort telefonsamtale. Formen er underordnet, så længe formålet indfries – at få MUS og dialogen om udvikling til at vare hele året!

UNDGÅ MUSEFÆLDEN: Vores erfaringer om MUS fortæller os, at den største faldgrube i MUS-processen er manglede opfølgning. Men det er i opfølgningen, at I kan sikre, at jeres aftaler får liv. Vær derfor, både som leder og medarbejder, opmærksom må at bruge udviklingsplanen som kompas hele året.

De samlede råd til den gode MUS-proces

  1. Skriv observationer og ideer ned hele året
  2. Indkald i god tid og lav en god dagsorden
  3. Opstil strategiske mål
  4. Skab en god, nærværende stemning og hav et fremtidsorienteret fokus
  5. Følg op med mini-MUS.

Kontakt

Kontakt en af vores rådgivende konsulenter og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe jer.

Kompetencesekretariatets tilbud er finansieret i den statslige overenskomst. Det betyder, at vores hjælp og rådgivning allerede er betalt.

Obs
Skjul nyheder